Als werkervaring voor jouw vacatures nog vereist is, heb je over 5 jaar geen personeel meer

86%  van alle bedrijven vraagt in vacatures nog om x jaar specifieke werkervaring of een specifieke opleiding. CV-based hiring wordt dit ook wel genoemd. Deze blog is een wake-up call: behoort jouw bedrijf tot die 86%? Dan raad ik je aan om het roer vandaag nog om te gooien. Waarom? Simpelweg omdat je anders over 5 jaar geen personeel (en dus geen bedrijf) meer hebt.

Over 5 jaar geen personeel meer. Dat is nogal een uitspraak.

Het hoofdpijndossier van ieder bedrijf: De arbeidsmarkt

Klopt, en gezien het feit dat ik met mijn bedrijf Equalture het CV voorgoed probeer uit te bannen klink ik wellicht ook niet volledig objectief. Ik zou dit soort uitspraken echter niet doen als hier geen hard bewijs voor zou zijn. 

De arbeidsmarkt is fragieler dan ooit tevoren, wat is veroorzaakt door twee kritieke trends:

  • Candidates are king. Volgens het CBS staan er op dit moment tegenover iedere 100 werklozen 133 vacatures open. Iedere ondernemer zit momenteel met de handen in het haar door gebrek aan personeel. 
  • The Great Skills Mismatch. Volgens het World Economic Forum zullen er in 2025 t.o.v. 2022 85 miljoen banen verdwijnen. In ruil daarvoor zullen er in dit tijdsbestek ook 97 miljoen banen vanuit nieuwe beroepen bijkomen. Wellicht wordt een metaverse jurist daar eentje van

De statistieken liegen er niet om. Kandidaten hebben het voor het zeggen, en de meeste banen van dit decennium zijn nog niet eens uitgevonden. De arbeidsmarkt is 180 graden aan het draaien. En enkel de bedrijven die mee kunnen én willen draaien zullen dat overleven. 

The Great Skills Mismatch. Wat is dat nu eigenlijk, en hangt dat samen met krapte op de arbeidsmarkt?

The Great Skills Mismatch is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat er een enorme gap zit tussen de skills die mensen nu bezitten en de skills die wij in 2025 nodig gaan hebben.

Vroeger ging je studeren om een vak te leren. Arts. Elektricien. Fysiotherapeut. Of advocaat. Vandaag de dag loopt het onderwijs echter hopeloos achter op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. We kunnen geen vakken meer leren voordat we deze uit moeten oefenen. We zullen vakken moeten leren terwijl we deze uitvoeren.

Educatie en werkervaring worden hiermee volstrekt zinloos. En dat is maar goed ook, want vele onderzoeken hebben uitgewezen dat educatie en werkervaringen ook vandaag de dag al waardeloze voorspellers van succes zijn. 

De correlatie tussen educatie en job performance is een tenenkrommende 0.10, terwijl de correlatie tussen werkervaring en job performance met 0.16 net zo schrikbarend is. Daarentegen is de correlatie tussen cognitief vermogen (hier valt onder andere leervermogen onder) en job performance een indrukwekkende 0.65-0.74, ruim vier keer hoger dan werkervaring. 

 
correlatie tussen cognitief vermogen, gedrag, werkervaring en opleiding met future job performance

Oké, selectie op basis van ervaring wordt lastig dus. Maar wat heeft dit te maken met de krapte van vandaag?

Het simpele antwoord: Het is één op één gelinkt aan elkaar. We blijven krampachtig zoeken naar iemand met marketing-ervaring wanneer we een marketeer zoeken. En we blijven krampachtig vasthouden aan een vereist educatielevel om consultant te mogen worden. Dit terwijl we in beide gevallen weten dat het net zo voorspelbaar is als met je ogen dicht jouw nieuwe collega uitkiezen. 

Ik zag laatste een vacature voor een Digital Marketeer voorbijkomen. De eisen die hierin werden opgesomd:

  • Afgeronde WO-opleiding;
  • Minimaal twee jaar ervaring als Digital Marketeer;
  • Minimaal twee jaar ervaring met Google Ads en LinkedIn ads.

Door aan dit soort eisen vast te houden proberen wij onszelf wijs te maken dat de kans op een verkeerde beslissing zo klein mogelijk is. De realiteit is echter anders: We minimaliseren niet de kans op een mishire, maar maximaliseren de kans op het afwijzen van perfect talent in plaats daarvan.

Dit is wat er eigenlijk in deze vacature had moeten staan als ‘eisenpakket’:

  • Leervermogen (om je het ‘vak van Digital Marketeer’ snel eigen te maken);
  • Analytisch denkvermogen (om resultaten van campagnes te kunnen analyseren);
  • Creatief denkvermogen (om nieuwe campagnes te bedenken)

Ik kan jou verzekeren dat deze eisen in de vacature niet alleen tot meer sollicitaties hadden geleid, maar ook tot meer gekwalificeerde kandidaten. Ironisch genoeg behoren alle drie de bovengenoemde zaken ook nog eens tot de lijst van 25 skills die volgens het Word Economic Forum het belangrijkst zijn om naar op zoek te gaan in nieuwe collega’s. 

De krapte op de arbeidsmarkt blijft en zal zelfs alleen maar toenemen – de verwachting van de VN is dat we in 2050 95 miljoen minder mensen in de beroepsbevolking kennen. Dit vereist een radicale verandering van onze visie op talent. Van ervaring naar potentie. Van achteruit kijken naar vooruit kijken. Bij Equalture doen wij dit door inzet van onze eigen game-based assessments al vanaf dag één, en tot nu toe is recruitment daarmee voor ons geen hoofdpijndossier geweest, maar een feest. 🙂

 

Zelf proberen hoe (soft) skill assessments er voor jouw bedrijf uit kunnen zien? Probeer het hier uit.

 
charlotte melkert

Charlotte Melkert, Co-founder & CEO of Equalture
connect with me on linkedin

Our inspirational blogs, podcasts and video’s

Listen to what they say about our product offering right here